Modul 12 artikler

Published on september 12th, 2015 | by Redaktionen Ankernyt

0

Få nok calcium selvom du ikke indtager mejeriprodukter

Måske kender du kostrådet om, at du skal indtage ¼-½ liter magre mælkeprodukter om dagen for at få tilstrækkeligt med calcium. Imidlertid er flere begyndt at vælge mælkeprodukterne fra. Årsagerne er mange, for eksempel pga. veganisme, diverse kure og problemer med maven. Men hvordan sikres indtaget af calcium så, og hvorfor er det vigtigt, at vi får calcium?

Af Laura Kuntz Hansen, prof.bach. studerende i Ernæring og Sundhed, SFF. Artiklen er skrevet som en del af den formelle modul 12 eksamen. 

Hvad er calcium?
Calcium, også kendt som kalk, er et mineral, som vi har meget af i kroppen. Ca. 99 % af alt calcium i kroppen findes i vores knogler.    Den resterende 1 % bruges til forskellige vigtige funktioner rundt omkring i kroppen. I en almindelig kost får vi calcium fra især mejeriprodukter, kornprodukter samt en smule fra frugt og grøntsager. Mejeriprodukter har et højt indhold af calcium, og er derfor med til, at vi let får nok calcium i vores daglige kost. Hvis mejeriprodukter ikke er en daglig del af kosten, er det en god ide at være opmærksom på at få calcium fra andre fødevarer. Grønne grøntsager, fuldkornsprodukter og nødder indeholder calcium, og er derfor en god ide at have med i kosten.11995731_10207823544406256_33406362_n (1)

Calciums funktioner i kroppen
Det meste af calciummet befinder sig som sagt i vores knogler. Her sker en konstant nedbrydning og derefter opbygning af knoglevæv. Calcium er sammen med fosfor med til at sikre, at vævet opbygges. For at dette kan ske, skal vi have calcium, fosfor og D-vitamin. Her er D-vitaminet med til at øge optagelsen af calcium og fosfor. D-vitamin dannes i huden, når den rammes af solens stråler og ved indtagelse af fed fisk. Calcium har også andre funktioner i vores krop, og er blandt andet med til at få blodet til at størkne og transportere informationer fra hjernen og ud til vores muskler og tilbage igen. Undersøgelser har vist, at calcium kan være med til at nedsætte vores blodtryk. Tilstrækkeligt indtag af calcium sammen med D-vitamin er desuden også med til at forebygge knogleskørhed (osteoporose), som mange ældre kvinder lider af. Når kvinder rammer overgangsalderen nedbrydes der naturligt mere knoglevæv end der opbygges, og knoglerne bliver derfor mere skrøbelige. Dette kaldes også for afkalkning af knoglerne, og skyldes blandt andet ændringer i hormonbalancen. Ved længerevarende mangel på calcium i kroppen, begynder kroppen at anvende calcium fra vores knogler til de andre funktioner, som calcium har.

Grunde til at vælge mejeriprodukter fra11998624_10207823548686363_1913793045_n (1)
De mest almindelige årsager til at undlade at spise mejeriprodukter er laktoseintolerance, mælkeallergi, veganisme og diverse diæter. Mælkeprodukter indeholder laktose, bedre kendt som mælkesukker. Folk der lider af laktoseintolerance, kan ikke nedbryde mælkesukkeret, og får derfor ubehag i maven, diarre og bliver oppustet. De fleste laktoseintolerante kan godt tåle ost, da det indeholder meget lidt laktose. Der udvikles flere og flere laktosefrie produkter, som stadig har deres indhold af calcium. Få spædbørn lider af mælkeallergi. Her er det mælkeproteinerne, som der reageres på og symptomerne kommer ofte kort efter indtagelse af produkter med mælk. Hos mange børn forsvinder allergien efter 3 års alderen, men der er få som har det i voksenalderen også. Hvis du har mistanke om, at du lider af en fødevareallergi eller intolerance, bør du opsøge læge, inden du ekskluderer en fødevaregruppe fra din kost. 


About the AuthorSkriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to Top ↑