Studieliv

Published on august 8th, 2015 | by Trine Christensen Mayntzhusen

0

Ungdomskort

Skal du begynde på et nyt studie, i praktik eller på valgfag ved en anden professionshøjskole? Så får du formentlig brug for et Ungdomskort. Her får du en lille praktisk guide, så du nemmere kan finde rundt i Ungdomskort-virvaret.

Af Trine Christensen Mayntzhusen, prof.bach. studerende i Ernæring og Sundhed, modul 13 LFS

Flere har faret vild eller helt opgivet at finde ud af Ungdomkort-junglen, men fortvivl ej! Her er en guide og nogle nyttige fif til dig, som har eller skal have et Ungdomskort i forbindelse med dit studie.

Ungdomskortet er et kort til dig;

  • Der studerer enten på en ungdoms- eller en videregående uddannelse.
  • Som benytter offentlig transport mellem din bopæl og studiested.
  • Kortet virker som et månedskort, dagsprisen er 20,22 kr. (ca. 610 kr. for en måned) og du kan rejse frit i zonerne mellem din bopæl og dit studiested.
  • Kortet virker desuden som et Wildcard, hvor du kan købe DSB Ung billetter med rabat (25-50 %) (og du sparer derfor at købe Wildcard, mens du har Ungdomskort).

Godkendelse og bestilling af Ungdomskort
For at kunne bestille et ungdomskort, skal du først godkendes af din skole til det. Det gør du ved at klikke ind på ungdomskort.dk og vælger “Trin 1: Godkendelse” på forsiden. Nogle gange får du besked, når du er blevet godkendt via e-boks, andre gang ikke. Så vær selv opsøgende og tjek inde på godkendelsessiden.
Når du blevet godkendt til et ungdomskort, kan du bestille det. Det gør du ved at vælge “Trin 2: Bestilling og betaling” på forsiden på ungdomskort.dk. Det kan være en lidt omstændig proces, men når du først har udfyldt alle felter og uploaded billede af dig selv mv., så behøver du ikke igennem det igen.

Rejsegaranti og kompensation
Når du har et Ungdomskort, er du berettiget til DSB’s Pendler Rejsegaranti. Det betyder, at hvis du rejser med DSB for at komme til dit studiested, og de bliver forsinket i løbet af en måned du rejser med dem, får du automatisk udbetalt en lille procentdel af dine totalomkostninger med Ungdomskortet som rejsegarantibeløb. Når du først har tilmeldt dig, skal du ikke gøre noget for at indkassere disse procenter. DSB udregner selv deres rettighed og pålidlighed inden for din rejsestrækning og modregner det din Ungdomskortpris, og udbetaler det derefter til dig ved månedens udløb. Det fungerer faktisk! Hvis du ikke har tilmeldt dig endnu og har et Ungdomskort, så kan du gøre det her DSB Pendler Rejsegaranti. Du skal vælge mellem om du har rejsekort eller pendlerkort, og et Ungdomkort går under pendlerkort.

Praktik eller valgfag?
Skal du i praktik eller på valgfag uden for dit normale rejseområde, kan du bestille et ekstra Ungdomskort til lejligheden. Du skal også hertil godkendes til den nye strækning og destination og herefter bestille Ungdomskortet. Dette kort skal du ikke betale for, du betaler for dit “normale” Ungdomskort og modtager så et ekstra til den nye rute gratis (altså du får to kort tilsendt). Husk at ændre dit område på DSB Pendler Rejsegaranti også, hvis du kommer ud over din normale strækning.

Kilometerpenge til dig med bil
Ligger din bopæl for langt fra offentlig transport  til at det kan betale sig for dig at benytte dig af det til studiet? Eller ligger praktikstedet på Falster og er nærmest umuligt at komme til med offentlig transport? Fortvivl ej! Der er også en Ungdomkortløsning til dig. Der er specielle regler til dig, der ikke har mulighed for offentlig transport (som Ungdomskortet jo er øremærket til), og benytter bil i stedet for. Du har mulighed for kilometerpenge i stedet for. Selvom du ikke forventer at skulle bestille et Ungdomskort, skal du stadig gå ind og godkendes til det. Det er en omstændig affære at ansøge om kilometerpenge, men det kan helt sikker betale sig! Der er flere specifikke krav, så ikke alle kan godkendes til det, men se mere herom på Ungdomkort – Kilometerpenge.

Et overordnet råd med hensyn til Ungdomkort, vær altid i GOD TID! Det tager tid at blive godkendt, det tager tid at få kortet tilsendt og værst af alt så er Ungdomkortets hjemmeside utrolig ikke-brugervenlig og gennemskuelig. Et lille fif her til sidst; du kan også vælge at få Ungdomkortet elektronisk, på DSB’s app, dette fra- eller tilvælger du ved bestilling af Ungdomkortet.

Tags:


About the Author

... er en del af redaktionen på Ankernyt, ansvarlig redaktør for Madskoler og læser på specialeretningen Ledelse, Fødevarer og Service. Startede på Ernæring og Sundhed i sommeren 2012 og forventer at dimittere vinteren 2016.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to Top ↑